Bg En

виж Количката е празна

Новини

11 април 2019

НАЙ-ПРАВИЛЕН ПРИРОДЕН КАЛЕНДАР

Миналата есен, както обикновено, посетихме цяла България с презентации на нашите продукти в детските градини. Повечето от детски градини ни поздравиха много топло и приветливо. Обикновено нашите табла предизвиква голям интерес и признателност. Директорите често се оплакват от лошо финансиране, но рядко чуваме критики към нашите продукти.

 

Онзи красив есенен ден стигнахме до Монтана. Както обикновено, провеждахме презентация в една от детските градини. Учителите ни слушаха внимателно, задаваха въпроси ... Но една учителка, гледайки нашите ПРИРОДНИ КАЛЕНДАРИ, каза, че от много години използва една много ефективна техника, но за съжаление трябваше да прави всички елементи с ръце.

 

- Каква е тази прекрасна техника? - попитате Вие.

 

Да дадем думата на самия госпожа учителка:

 

Здравейте, колеги!

 

Аз съм г-жа Виолина Иванова - старши учител в група ”Дъга” ДГ №12” Здравец” гр. Монтана, имам 27г. педагогически стаж (23г. в тази детска градина). Заедно с г-жа Елена Гончарова - управител на фирма "Едюкейшън Дизайн Къмпани", Ви представяме изработеният от нас годишен и месечен календар, подпомагащ усвояването от децата на времевите представи за сезони, месеци, седмици, дни и отбелязването на времето.

 

Календара съм разработила използвайки последователността при изграждане на времевите представи според Т.Рихтерман/Рихтерман,Т. Формирование представлений о времени дошкольного возраста. М. 1982 г./:

 

1. Децата да различават частите на денонощието по познати дейности /Уточняване и конкретизиране на знанията на децата за частите на денонощието, разпознаване и назоваване. Запознаване с редуването на три денонощия-вчера, днес, утре/.

 

2. Изграждане на времевия еталон ”седмица” /Брой и последователност на дните, наименованията им - използвали сме цветовете на дъгата, за да има последователност при заучаването им/.

 

3. Изграждане на времевия еталон ”месец” /Наименованията, последователността и символът им според познати за детето дейности или празници/.

 

4. Изграждане на времевия еталон”сезон” /Брой,последователност,принадлежност на месеците към сезоните; символ на сезона/.

 

5. Изграждане на времевия еталон ”година” /Брой и последователност,наименования на месеците/.

 

Годишният календар е с формата на кръг,разделен на четири /всеки сезон(с подходящ за него цвят)- на три месеца/. Сезоните са със символи /зима-снежинка; пролет-кокиче; лято-слънце; есен-есенно листо/. Всеки месец има по еднакви седмици, отбелязани с геометричните фигури-кръг, триъгълник, квадрат, правоъгълник и петоъгълник. Символите на месеците :

 

1. Януари-шейна /Зимни игри/

2. Февруари-ръкавички /Малък Сечко-студено време/

3. Март-мартенички /1-ви март-празник/

4. Април-ракета /Световен ден на космонавтиката-12.04./

5. Май-книга /24 май-Празник на българската писменост и култура/

6. Юни-балони /1-ви юни-ден на детето/

7. Юли-лодка /Почивка на море/

8. Август-къща /При баба и дядо/

9. Септември-ученическа раница /15 септември-тръгване на училище/

10. Октомври-ябълка /Плодовете вече са узрели/

11. Ноември-грозде /Прибиране на реколтата от стопаните/

12. Декември-елха /Коледа/

 

 

На месечният календар се отбелязва датата; наименованието на месеца /и символа му/; картина на сезона с подходящи за него дейности, празници, дрехи, природни явления; седмиците отбелязани с геометрична фигура.

 

 

Дните на седмицата според цветовете на дъгата /понеделник-червен; вторник-оранжев; сряда-жълт; четвъртък-зелен; петък-светло син; събота-тъмно син; неделя-лилав/. За всеки ден има място за поставяне на символ за времето през деня-слънце, облак, дъжд и т. н.

 

 

Според Т.Рихтерман усвояването на времето от децата, може да се усъвършенства чрез специални игри, упражнения и моделиране в педагогическия процес.

 

 

P.S. Работя с така направения от мен календар от 1997 г., мога да Ви уверя, че през годините и до днес, децата от подготвителна група (с които от първа група отбелязваме времето-отначало само от мен, а после от самите тях), са постъпили в 1-ви клас с усвоени знания за година, сезон, месец, дни на седмицата и части на денонощието.

 

 

г-жа Виолина Иванова -

старши учител в група ”Дъга”

ДГ №12” Здравец”

гр. Монтана

 

И сега Вие можете да купите ПРИРОДЕН КАЛЕНДАР «Монтана» за да подготвите деца за училище по най-ефективна методика!